Takže, co jsou vlastně zač?

21.06.2008 14:32
Kdo se mohl stát upírem

U všech Slovanů se jednalo o duši nějakým způsobem nečistého zemřelého (sebevraha, nepokřtěného dítěte, kriminálníka) či vůbec osoby nějak vylučující se ze společnosti či lidí skonavších nepřirozenou smrtí. Dále se upírem mohla stát osoba narozená v určitou dobu (např. oVánocícj) nebo osoba pohřbená bez obřadů nebo pokud byly obřady provedeny špatně. V Srbsku se upírem mohl stát i živý člověk.

Vzhled upírů

Upír měl podobu člověka bez kostí nebo i bez nosu, mohl mít červené oči nebo kovové zuby. Nebo bylo jeho tělo pokryto srstí (jako u vlkodlaka). U východních Slovanů mohl mít zmijí jazyk, mohl být slepý nebo hluchý. U Bulharů nabíral někdy i zvířecí podobu: rysa, vlka, myši, zmije, kozy nebo bílého koně. Pokud byla upírem (potažmo upírkou) žena, vynikala nad jiné svou neobyčejnou krásnou a výjimečností. Její tvář byla mrtvolně bledá,vlasy byly černé jako havraní křídla, rty rudé jako čerstvá krev a při pohledu do jejích tmavých (či rudých) očí jsme mohli vidět celou panenku. Pro okolní lid, byl neodhalený upír postavou záhadnou, ale díky svému „charismatu“ a atraktivitě velmi vyhledávanou. Pověstné jsou upírovy silné sexuální tužby, které uspokojoval/a se smrtelnými lidmi.

Vlastnosti

Upíři se ve svých možnostech silně lišili. Jejich působnost mohla být omezena jen na dobu noční, kdy strašili své blízké, škodili domácím zvířatům (pili krev). Ráno znovu odcházeli do hrobů, protože kdyby je zasáhl sluneční paprsek, rozprskli by se a zůstala by po nich jen krvavá skvrna. Jako první příchod upíra do vesnice cítili psi (začali štěkat) a dobytek, který se začal plašit. Na druhou strany ve slovanské mytologii mohl upír uzavřít sňatek s člověkem a dokonce mít i děti.

Životnost upíra je různá, někdy jen 40 dní, někdy mohl působit déle než dosahoval běžný lidský život.

V některých oblastech se upíři neomezovali ve své působnosti jen na noční dobu. Věřilo se, že žijí mezi normálními lidmi (nejčastěji jako obchodníci nebo řezníci) a do hrobu se musí uložit jen v určitý den v roce.

Někde se věřilo, že vlivem upírů přichází hlad, špatné počasí, mor.

Vyhledávání

Novinky

12.08.2008 12:21

Turnaj se nekoná

Někteří jste si toho všimli, někteří možná ne, ale avízovaný prázdninový turnaj se nekoná. Důvod je...
12.08.2008 12:20

Podvodné zprávy

Přeji všem hráčům hezký den, Chci Vás tímto upozornit na fakt, že se objevil nový typ podvodné...
12.08.2008 12:19

Jak komunikovat s GO MaximusD

Předem svého textu chci upozornit na následující fakt. Sice to již zde bylo řečeno mnohokrát, ale...
12.08.2008 12:18

Co nového na tržišti

"Po zakoupení předmětu na tržišti ho již nebude možne znovu prodat, leda u obchodníka za výrazně...
12.08.2008 12:17

Nový GO

Naším novým GameOperatorem pro Server 1 je MaximusD seznam všech GO najdete na...

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode